|
MAZURY - CO ZABRĆ W REJS?
Co należy i co warto zabrać w rejs?
Wszystko zależy jakim jachtem i jak wyposażonym popłyniesz. Zawsze
jednak należy pamiętać o zabraniu - mocnych, plastikowych worków na
śmieci.
SKRZYNKA BOSMAŃSKA
W większości dobrych wypożyczalni na wyposażeniu jachtu znajduje się podręczna
skrzynka
narzędziowa zwana też skrzynką bosmańską, zawierającą podstawowe narzędzia
oraz komplet drobiazgów zapasowych. Przed rejsem należy się upewnić, co
jest w skrzynce.
Przykładowe wyposażenie skrzynki bosmańskiej:
-
podstawowe narzędzia: kombinerki, śrubokręt, brzeszczot lub piłka
do metalu.
-
zapasowe drobiazgi: szekle, śruby, zawleczki, krawaty (krótkie linki)
-
inne: zapalniczka, taśma klejąca (najlepiej zbrojona), taśma izolacyjna
ponadto dla bardziej zapobiegliwych:
-
kilka igieł, solidna nić, kawałek dakronu (płótna żaglowego) - do naprawy
drobnych uszkodzeń żagli
-
zapalniczka i świeca - do zatapiania końcówek linek
-
komplet kluczy, WD-40 (płyn do likwidowania zatarć, np. kabestanów, rozpuszcza
zapieczony smar itp.)
-
papier ścierny, żywica, rowing (włókno szklane) - do naprawy uszkodzeń
kadłuba
-
zapasowa korba do kabestanu
Niektóre większe firmy zapewniają serwis na szlaku, wówczas nie
ma potrzeby dokonywania samodzielnych napraw. W takim przypadku warto jedynie
zabrać drobiazgi takie jak szekle lub karabińczyki, bolce, zawleczki (najczęściej
toną) oraz kawałek linki na krawaty.
NÓŻ ŻEGLARSKI
Każdemu żeglarzowi przyda się na jachcie scyzoryk (najlepiej żeglarski
- ze stali nierdzewnej na lince lub w ostateczności jakaś finka). Nieporozumieniem
są scyzoryki typu Makgajwer - nie nadają się do niczego.
Dobry, żeglarski nóż powinien:
-
mieć ostre, twarde, najlepiej zaokrąglone ostrze (do cięcia lin w krytycznych
sytuacjach)
-
być wyposażony w ucho z przymocowaną krótką linką, aby nóż nie zgubił się
podczas pracy na pokładzie
-
posiadać marszpikiel lub w ostateczności jakiś szpikulec (ale nie z ostrym
końcem) który może go zastąpić - pomocny przy rozwiązywaniu mocno zaciśniętych
węzłów
-
klucz do szekli - jeżeli nie w nożu, to osobno
SAPERKA, SIEKIERKA
W rejsach śródlądowych często przydaje się saperka (mały szpadelek), gdy
nie mamy toalety na jachcie oraz siekierka - dla miłośników ognisk. Czasem
można spotkać składane 2in1 tendemy (saperka i toporek w jednym).
MAPY
Dobra mapa dla żeglarza powinna być dokładna w skali 1:100.000 lub 1:50.000
Powinna mieć zaznaczone głębokości jezior (batymetria), oznaczone
niebezpieczne
miejsca na szlaku (np. kamienie), ponadto strefy ciszy (zakaz
pływania z użyciem silnika), rezerwaty ścisłe (zakaz dobijania do
brzegu oraz wstępu - na Mazurach większość wysp).
LATARKA
Latarka przyda się w wieczornej drodze powrotnej na jacht, w żegludze po
zmroku. Powinna być solidna, najlepiej wodoodporna, świecąca jasnym, silnym
światłem. Warto zaopatrzyć się w zapasowy komplet baterii (na wszelki wypadek).
APARAT FOTOGRAFICZNY
Najlepsze są aparaty kompaktowe analogowe lub cyfrowe, których utrata bądź
zamoknięcie nie byłoby wielką stratą. W rejs nie warto zabierać drogich
lustrzanek, profesjonalnych lamp błyskowych, które zajmują dużo miejsca,
a ich obsługa wymaga skupienia, na które na jachcie rzadko można sobie
pozwolić. Przed wypłynięciem dobrze jest zaopatrzyć się w odpowiednią ilość
klisz lub kart pamięci. Jeżeli chodzi o aparaty cyfrowe - w miastach na
Mazurach istnieje możliwość opróżnienia kart pamięci w fotolabie lub kawiarence
internetowej i nagranie jej na CD lub przesłanie Internetem.
UBRANIE
Sztormiak - tu jest duży wybór od tanich, gumowych żółtków po drogie
kombinezony wykonane z wykorzystaniem kosmicznych technologii. Dwie
pary butów - gdy jedne zamokną, drugie będą suche. Buty powinny mieć
miękką
podeszwę, aby nie ślizgać się i nie niszczyć pokładu. Ciepłe ubrania,
(nie będzie przesadą zabranie ciepłej czapki) - mimo, że pływamy latem
- noce na jeziorze mogą być chłodne. Dobrze sprawdzają się wszelkiego rodzaju
polary - są lekkie i szybko schną.
Wszystko należy spakować w plecak bez_stelaża, lekką torbę podróżną
lub coraz mniej już popularny worek żeglarski, umożliwiające łatwe upakowanie
w bakiście.
Okulary przeciwsłoneczne i/lub czapkę z daszkiem chroniącą przed
słońcem zaopatrzone w sznureczek zakładany na szyję. Sznureczek taki umożliwia
wielokrotne, a nie tylko jednorazowe wykorzystanie wyżej wymienionych.
Szkła okularów powinny być z filtrem UV.
CO JESZCZE?
Poza tym weź ze sobą dobry humor, uśmiech, no i oczywiście... przedstawicieli
płci przeciwnej...
LISTA ZAKUPÓW NA REJS
SŁODYCZE:
Słodycze dodają energii w chłodne dni poza tym przydatne są np. w nocy,
na poprawę humoru:
-
czekolady, batony, ciastka, cukierki owocowe (najlepiej w puszkach)
OWOCE I WARZYWA:
Warzywa i owoce należy szczególnie staranie wybierać przy zakupie. Każdy
owoc czy pomidor oglądnąć czy nie jest poobijany lub nadgniły. Delikatnie
ułożone w plastikowych skrzyneczkach, pooddzielane kartonikami i przechowywane
w miejscu suchym i chłodnym (najlepszy achterpik) powinny długo wytrzymać
w dobrym stanie.
-
jabłka; cytryny (do herbaty); ogórki szklarniowe, pomidory, papryki czerwone
i żółte, rzodkiewki (na kanapki i koreczki); cebula; ziemniaki (dla miłośników
pieczonych w ognisku); banany i pomarańcze (należy zjeść w pierwszej kolejności
i kupować na miejscu w dniu spożycia);
KONSERWY:
Najlepiej kupować wszystko w puszkach lub słoikach pamiętając o możliwości
potłuczenia tych ostatnich podczas pływania.
-
kapusta czerwona, ogórki konserwowe, papryka konserwowa, mieszanka warzywna
(marchew+groszek), groszek, kukurydza, marchewka, pieczarki - na sałatki;
pasztet w puszkach, konserwy rybne (w oleju, w pomidorach, paprykarz),
konserwy mięsne (mielonki, szynka, śniadaniowe); koncentraty pomidorowe
- do spaghetti i sosów;
NABIAŁ:
Nabiał, ze względu na krótki termin przydatnoci do spożycia najlepiej kupować
na miejscu w porcie lub w przystani.
-
sery: feta, topione w tubkach, ser żółty (Gouda) - najlepiej kupić kilka
owoskowanych kawałków; jaja - najlepiej w kartonikach; mleko w kartonach
- do kawy, herbaty, sosów; śmietana w kartonach - do sosów; serki wiejskie
(trzeba zjeść dosyć szybko);
MIĘSO:
Mięso, podobnie jak nabiał, ze względu na krótki termin przydatnoci do
spożycia najlepiej kupować na miejscu w porcie lub w przystani. Wędliny
najlepiej wybierać suche - wolniej się psują.
-
wędzone udka kurze; parówki cienkie na śniadanie; boczek wędzony, salami,
kiełbasa sucha (jałowcowej, krakowska) - najlepiej powiesić gdzieś w przewiewnym
miejscu; mięso na grilla lub ognisko.
RÓŻNE:
-
miód do herbaty; dżemy; cukier, mąka (do ryb), sól - zamknąć w pojemniku;
zupki chińskie - rezerwa na posiłek sztormowy; buliony - do przygotowania
sosów; margaryna do pieczywa; olej - do sałatek, mięsa; ryż, kasza gryczana,
makaron; musztarda, ketchup - najlepiej w tubach; chrzan; majonez - do
sałatek, trzymać w chłodnym miejscu; przyprawa do zup (magii) - do mięsa,
sosów; po 1 torebce: pieprzu białego, papryki ostrej, papryki słodkiej,
oregano, vegety - trzymać w pojemniku; kawa rozpuszczalnej - w słoikach;
kawa Inka - w słoiku; herbata w torebkach - dobrze zamknąć w pojemniku;
suchary - trzymać w woreczku foliowym; pieczywo najlepiej kupować w dniu
spożycia.
ARTYKUŁY PRZEMYSŁOWE:
-
papier toaletowy - tego idzie dużo (oprócz WC rolka powinna być w kambuzie);
-
płyn Ludwik (doskonale likwiduje plamy, przy tym jest najbardziej ekologiczny);
-
baterie do latarki;
-
zapalniczki,
-
worki na śmieci 10szt. (30-40l.) - oczywiście pozbywamy się ich dopiero
w porcie;
Uwaga. Powyższy materiał ma chrakter
wyłacznie orientacyjny i autorzy tej strony nie mogą ponosić odpowiedzialności
za zastosowanie w praktyce uwag. |